Meetnet (water en sediment)
Het Hydrologisch Informatie Centrum (HIC) van het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) beheert een meetnet voor permanente monitoring van hydrologische en fysische parameters op en langs bevaarbare waterlopen.
Het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC) van het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) waarschuwt voor mogelijke wateroverlast langs de bevaarbare waterlopen. We doen voorspellingen voor alle meetlocaties langs de bevaarbare waterlopen op basis van recente meetgegevens en meteorologische voorspellingen. Zo kunnen we de waterbeheerders tijdig waarschuwen voor mogelijke wateroverlast.
Bij het HIC van het Waterbouwkundig Laboratorium waarschuwen we voor mogelijke wateroverlast langs de bevaarbare waterlopen. Zo ondersteunen we de Vlaamse waterwegbeheerders. Via de website www.waterinfo.be stellen we metingen, voorspellingen en interpretaties ervan ter beschikking van professionelen en het publiek.
Het HIC gebruikt accurate voorspellingsmodellen voor alle meetlocaties langs de bevaarbare waterlopen. Die modellen worden gevoed met de meest recente metingen uit het eigen meetnet, maar ook met gelijkaardige metingen en voorspellingen uit Wallonië, Brussel, Frankrijk en Nederland en met meteorologische voorspellingen. Meerdere keren per dag voorspellen we de waterstanden en debieten voor de komende 48 uur.
Dankzij verschillende voorspellingssystemen kunnen we tijdig waarschuwen voor mogelijke wateroverlast:
Specifiek aan het voorspellingssysteem Kust en Schelde zijn de lange zichttijden (tot 10 dagen in de toekomst), aan FEWS-Vlaanderen de output van overstromings- en vrijboordkaarten.
Dankzij continu toezicht en de nodige onderhoudscontracten werkt het meetnet altijd en zijn de systemen, voorspellingen en infrastructuur altijd beschikbaar.
Bij significante regenval of hoge waterstanden in het getijdengebied met verhoogd risico op overstroming is er permanente bewaking van het watersysteem voorzien. Daarbij staat een deskundig permanentieteam in rechtstreeks contact met alle betrokken instanties. Ze schrijven hoogwaterberichten en communiceren met de crisiscentra.
Termijn: Als je een vraag stelt via hic@vlaanderen.be krijg je binnen 10 werkdagen een antwoord.
We hebben de aard van de vraag nodig:
Grote wijzigingen worden afgesproken op periodieke overlegvergaderingen. Bij het eerste contactmoment bespreken we welke verdere input nodig is.