Proeven en monsterontname op het terrein – geotechnisch
Geotechniek (GEO) doet geotechnische proeven en verzamelt monsters in het veld om de aard, lagenopbouw en karakteristieken van de grond te bepalen.
Bij de dienst geotechnische laboratoriumproeven bieden we een groot aantal laboratoriumproeven aan om de grondsoort en de geotechnische eigenschappen van een grondmonster of bodemstaal te bepalen. We evalueren de proefresultaten en maken een syntheseverslag op. We zorgen ook voor geologische beschrijvingen, een correcte behandeling en de bewaring van de monsters.
De sterkte van onze dienst ligt in de gecombineerde specialistische kennis, geavanceerde apparatuur en kwalitatieve uitvoering. Dankzij onze samenwerking met de dienst Studie en advies – geotechnisch, onderzoeken we gericht de gewenste parameters en grondeigenschappen met een geschikte proefmethode. Bijkomend gaan geotechnische laboratoriumproeven vaak samen met de activiteiten van de dienst Proeven en monsterontname op het terrein – geotechnisch. Het resultaat van de terreinproeven en de ontnomen monsters vormen het basismateriaal voor laboratoriumproeven.
De resultaten van de laboratoriumproeven worden gebruikt om het gedrag van de grond-structuur te modelleren, geschiktheidsanalyses en ontwerp- en uitvoeringsstudies uit te voeren.
De proeven worden uitgevoerd overeenkomstig internationale standaarden. Het labo is ISO 9001-gecertificeerd en een aantal proeven zijn ISO 17025 BELAC-geaccrediteerd.
Ons aanbod laboratoriumproeven kan je in vier hoofdgroepen indelen:
Op de website van Geotechniek vind je steeds het geactualiseerd proevenaanbod.
Bij deze identificatieproeven bepalen we de volgende zaken:
De resultaten van deze proeven geven belangrijke informatie over de aard van de grond. De grondsoort wordt benoemd aan de hand van de meetwaarden voor korrelgrootte en consistentie.
Voor de meeste grond(mechanica)gerelateerde projecten zijn het watergehalte, de volumemassa, eventueel de porositeit, verzadigingsgraad en pakkingsdichtheid van de grond belangrijk.
In deze proeven bepalen we:
De schuifweerstand van de grond is belangrijk om het meest kritische faalmechanisme te berekenen. We helpen je de meest geschikte proefmethode te kiezen om de schuifweerstand te bepalen:
Termijn: Onze planning is dynamisch. Afhankelijk van het gewenste type proeven en de aantallen schatten we een doorlooptijd in. Gelieve contact op te nemen met ons om een termijn te bespreken.
Capaciteit: Het laboratorium van de afdeling Geotechniek voert jaarlijks een 300-tal single stage triaxiaalproeven uit, die elk uit 3 deelproeven bestaan. Daarvoor beschikken we over 7 loadframes voor de standaarduitvoering, 4 advanced triaxiaalopstellingen en 1 triaxiaalopstelling voor het uitvoeren van cyclische triaxiaalproeven.
Om de schuifweerstandskarakteristieken te bepalen beschikken we ook over 2 direct shear-opstellingen.
Jaarlijks voeren we ongeveer eenzelfde aantal classificatieproeven uit, nl een 300-tal.
Om de vervormings- en consolidatiekarakteristieken te bepalen beschikken we over 44 samendrukkingsopstellingen en 3 CRS proefopstellingen. Op 2 advanced triaxiaalopstellingen kunnen we doorlatendheidsproeven in triaxiaalcel uitvoeren, naast de 10 opstellingen voor uitvoering onder veranderlijk verval.
Om de maximale dichtheid en bijhorend optimaal watergehalte te bepalen is er 1 proctorcompactor opstelling ter beschikking.
Voor de uitvoering van laboratoriumproeven kan starten hebben we de volgende informatie nodig:
Bij het eerste contactmoment bespreken we welke verdere input en proefspecificaties nodig zijn.